Kaffet är för dyrt!

En genomsnittlig kopp bryggkaffe kostar mer på Uppsala universitet än på något jämförbart universitet i Sverige. Det är skandal. Allt för länge har Uppsalas studenter varit tvungna att köpa betydligt dyrare kaffe än studenter i Stockholm, Göteborg, Lund, Umeå eller Malmö. Nu får det räcka. Vi måste kunna plugga på campus utan att bli ruinerade.

Under november driver därför Uppsala studentkår en kampanj för sänka kaffepriserna och bryta caféernas ensamrätt på campus. Nedan kan du läsa mer om kampanjen, våra krav och hur du kan ställa dig bakom kampanjen. Du kan läsa mer om priset på kaff fördjupa dig i kampanjen . Vill du läsa uppdateringar om kampanjen kan du följa oss på sociala medier eller läsa vår blogg.

Stötta kampanjen!

Det enklaste och viktigaste du kan göra för att stötta kampanjen är att skriva under vår namninsamling som finns till höger på den här sidan. Tillsammans visar vi caféerna att missnöjet är stort och att priserna måste sänkas. Din röst ger oss styrka, precis som ditt kårmedlemskap bygger upp vår förmåga att jobba för studenters bästa på Uppsala universitet. Är du inte medlem än? Det är enkelt att lösa: Bli medlem!

Få alternativ, höga priser – dags för ändring!

Campus är vår arbetsplats; den låter oss komma bort från våra studentlägenheter och korridorsrum och möjliggör en rumslig uppdelning mellan fritid och arbete. I sin bästa form gör campus vår studietid mer levande och social, samt utgör en mötesplats för studenter och forskare och en fysisk knutpunkt för vår utbildning.

Bra hade då varit om det fanns mat och kaffe till studentanpassade priser. Det gör det inte. Inte heller har studenter något alternativ till de priser som erbjuds på campus. Att ta sig till närmaste café försvårar ens arbetsdag och avbryter produktiva stunder på universitetet. Om man vill plocka upp en kaffe under rasten på en föreläsning finns det bara ett alternativ att välja på – och det är på tok för dyrt.

Campuscaféerna har monopolställning på campus. Samtidigt begränsar de höga priserna användningen av vår egen arbetsplats. Den här situationen är oacceptabel. Priserna på campus måste anpassas till studenters ekonomi.

Uppsala studentkår kräver därför att…

… priserna på campuscaféerna sänks. Billigare kaffe vore en bra start!

… studentanpassning av campuscaféer blir en prioritet för Uppsala universitet.

… studenter representeras i de upphandlingsprocesser av caféer och restauranger och tillfrågas när sådana verksamheter utvärderas. 

För att ställa dig bakom dessa krav kan du…

… skriva på vår namninsamling för billigare kaffe på campus.

… bli medlem i Uppsala studentkår för att stötta vårt studentpolitiska arbete.

… följa våra sociala medier för uppdatering om kampen för billigare kaffe!

Om kaffekampanjen

Bakgrund

Campus är studenternas arbetsplats. För att kunna uppfylla sin roll som sådan behöver campus vara en tillgänglig och tilltalande plats för studenter. En viktig komponent för att uppnå dessa värden är den service som finns att tillgå för studenter i universitetets lokaler.

En sådan service utgörs av de caféer och restauranger som huserar i universitets lokaler. Att köpa en kopp kaffe, en fika eller en lunch underlättar och möjliggör en dag av studier på universitetet. Dessa tillför både energitillskott och trevnad, liksom fyller viktiga sociala funktioner och bryter av annars monotona dagar.

Samtidigt som denna service finns på plats för både studenterna och universitetets personal begränsas studenters tillgången i praktiken av dess pris. Att köpa lunch på Uppsala universitets campus, ens sporadiskt, är varken ekonomiskt tilltalande eller tillgängligt för studenter. Vi får därmed finna oss i att lunch på campus helt enkelt inte är tänkt för oss och snällt fortsätta att packa med oss matlådor att värma – tillsvidare.

Det som är svårare att köpa är priset på bryggkaffe. På de flesta arbetsplatser är kaffe en självklarhet och få lönearbetare skulle gå med på att betala för de koppar de slukar under en normal arbetsdag. Så lyckligt lottade är inte vi studenter. På campus får man betala för sitt kaffe. Men att som student vara okej med att finansiera sitt eget kaffe betyder inte att vi behöver vara okej med att bli smått ruinerade för vårt koffeinintags skull. 

För att förstå varför priset på kaffe gör campus mindre tillgängligt och mindre tilltalande för studenter räcker det inte att konstatera att kaffet på Uppsala universitet är dyrt, man måste även räkna in att vi som studenter har betydligt mindre pengar att röra oss med än folk i allmänhet.

Om en kopp bryggkaffe kostar 15 kr (som på Blåsenhus, EBC eller Geocentrum) och man lite modest nöjer sig med en kopp per arbetsdag slukar denna utgift en femtedel av ens disponibla inkomst – baserat på SEB:s budgetexempel för studenter. Om man studerar på ett av de campus där Högskolerestauranger håller till (alltså BMC, Ekonomikum, Rudbecklaboratoriet och Ångströmslaboratoriet) tar samma mängd kaffe närmare en fjärdedel av ens disponibla inkomst i anspråk.

Om man inte lever på studiemedel men ändå vill få en känsla för hur högt kaffepriset är i relation till en studentbudget kan man tänka på följande räkneexempel: Om man som ovan använder SEB:s budgetexempel och tänker att en heltidsstudent med bostadsbidrag har en månadsinkomst på 12290 kr motsvarar en kaffekopp för 15 kr cirka 0.12 procent av ens totala inkomst – medan en kopp för 23 kr motsvarar 0.18 procent. Om en kaffekopp kostade motsvarande andel av medianinkomsten i Sverige hade koppen på Uppsala universitets billigaste campus kostat 40 kr medan en kopp på de dyrare kostat 60 kr – och då alltså för en liten kopp bryggkaffe. 

Få samhällsgrupper hade tagit ett så pass högt kaffepris med samma jämnmod som Uppsala universitets studenter hittills gjort – speciellt om det var det enda alternativet för att få dricka kaffe på deras respektive arbetsplatser. Med det sagt är jämnmodets tid över. Nu sätter vi ner foten. Det får vara nog med utsugning. Vi vill ha råd med kaffe!

Våra krav

Vårt krav på ett mer studentanpassat pris på kaffe är minst sagt modest. Att kunna dricka en kopp kaffe per arbetsdag utan att spräcka ens redan ansträngda budget är inte mycket att be om. Vi är inte heller ensamma om att tycka att priset på kaffe på campus är för högt. När vi pratar med andra studentkårer är det endast en minoritet som anser att priserna på deras respektive högskolor är studentanpassade. Samtidigt har vi genom vår undersökning kunnat konstatera att campuscaféerna på Uppsala universitet är överlägset dyrast bland jämförbara universitet (läs mer om undersökningen här).

Vi förstår att de dyra priserna på kaffe endast är halva problemet. Självklart måste studiemedlet höjas så att studenter får en inkomst som räcker till kaffe – utöver att ge studenter en grundläggande ekonomisk trygghet. Samtidigt går det inte att sticka under stol med att priserna på Uppsala universitets campuscaféer behöver studentanpassas. Ett viktigt första steg vore att sänka priset på kaffe.

Kan caféer på Stockholms universitet eller Lunds universitet servera kaffe för 12 kr kan caféerna i Uppsala göra det också. Samtidigt undrar varför vi skulle vilja nöja oss med att vara något annat än det mest studentvänliga universitetet. Med lite gemensam viljekraft är vi övertygade om att det går att sälja kaffe för 10 kr koppen – speciellt om studentanpassning ställs över caféers vinstintresse på universitetets campus!

Utöver en ordentlig prisreduktion finns det två ytterligare åtgärder som behövs för att börja studentanpassa restaurang och caféverksamheten på Uppsala universitet. Den ena vore att involvera studenter i upphandling och uppföljning av café- och restaurangverksamhet på universitetet. Vi vet att så har skett tidigare och hoppas därför kunna påbörja ett sådant samarbete igen. Annars vet vi att andra högskolor har sådant som Café och restaurangråd där studenter medverkar och har inflytande. Här skulle ett mer aktivt samarbete mellan studentkårerna, studentrepresentanter och intendentur styrelserna på respektive campus angående caféverksamheter fylla en viktig funktion. (Vill du påverka ditt campus? Sök ett av de lediga uppdragen som studentrepresentant i intendenturstyrelsen!

Den andra åtgärden vore att riva upp campuscaféernas ensamrätt på sina respektive campus och möjliggöra både studentkårer och studentföreningar att bjuda på eller sälja kaffe utan att behöva köpa det för försäljningspris på campus. Pluggfika, studentcaféer och andra regelbundna eller oregelbundna event på campus skulle göra studentlivet på universitetet mer levande – för att inte tala om skapa bättre förutsättningar för studenters föreningsliv.

Tycker du att priserna är för höga på Uppsala universitets campus?

Följ kaffekampanjen genom bloggen

Kaffekampanjen
5 min

Kaffekampanjen efter tre veckor

Efter en riktig rivstart och en otrolig uppslutning från studenterna sammanfattar vi nu kaffekampanjens första tre veckor. Läs kort om våra erfarenheter av att spendera två veckor ute på campus och våra planer för kampanjen framåt. För det första är vi inte färdiga på campus, för det andra plockar vi upp dialogen med universitetet igen och för det tredje gör vi oss redo att överlämna kraven till campuscaféerna. Vi tipsar även om hur man ytterligare kan stötta kampanjen.

Läs mer
Kaffekampanjen
1 min

Kaffekampanjen lanseras!

Kaffe på Uppsala universitet är alldeles för dyrt. Det vill vi på Uppsala studentkår ändra. För att göra det lanserar vi under november en kampanj för att demonstrera missnöjet som finns bland studenter och hur visa hur dyrt det är med kaffe på Uppsala universitet.

Läs mer
2000
underskrifter
Tack! Ditt namn har skrivits upp.
Något gick fel! Försök igen.
Namnlista
Stefan
skrev under
2023-03-18 17:26
Saga
skrev under
2023-03-08 11:36
Blanca
skrev under
2023-03-07 18:53
Moa
skrev under
2023-03-03 12:51
Tova
skrev under
2023-03-02 12:58
Sofia
skrev under
2023-03-02 12:57
Hampus
skrev under
2023-02-27 14:27
Rut
skrev under
2023-02-22 12:20
Emilia Hjelmaeus
skrev under
2023-02-16 18:24
Haya
skrev under
2023-02-15 12:59
Tilda
skrev under
2023-02-13 18:03
Siri
skrev under
2023-02-10 15:42
Elin
skrev under
2023-02-06 22:32
Jasmin
skrev under
2023-02-06 19:39
Kristina
skrev under
2023-02-04 10:40
SUKANYA
skrev under
2023-02-03 14:22
Klara
skrev under
2023-02-02 10:53
Sara
skrev under
2023-01-31 19:20
Benjamin
skrev under
2023-01-30 15:35
Karin
skrev under
2023-01-30 12:34
Ina
skrev under
2023-01-30 10:14
Julia
skrev under
2023-01-26 13:18
Lina
skrev under
2023-01-25 14:02
Agaton
skrev under
2023-01-24 14:03
Oliver
skrev under
2023-01-24 9:13