Under förra veckan uppmärksammade Uppsala studentkår Mental Health Week. Vår fokus under veckan låg på studenters behov av återhämtning. Vi ville belysa att studenter har ett behov av vila och ledighet även om förutsättningarna skiljer sig mellan de olika utbildningar vi representerar. Varje dag under veckan publicerade vi därför ett uttalande från en av våra fyra sektioner för att visa på de utmaningar som deras studenter möter.
Veckan inleddes även med en debattartikel i Ergo där vi la fram vårt övergripande ställningstagande i frågan om återhämtning. Vårt budskap där var att studenters behov av återhämtning inte tas på tillräckligt stort allvar. Tvärtom uppfattas studentlivet ofta som fyllt av lättja och studenterna som lata. I vår debattartikel gjorde vi tydligt att vi inte köper den här bilden. Problemet ligger inte i studenternas arbetsmoral utan de förutsättningarna vi får att genomföra våra studier.
Parallellt med att debattartikeln kom ut på måndagen under Mental Health Week började vi även publicera uttalandena från sektionernas ordförande och kårens vice ordförande. Du kan läsa dessa uttalande nedan:
För studenters psykiska välmående behövs det friskfaktorer. Ledig dag efter examen, betald semestermånad, fler lärarledda timmar och bättre förutsättningar under VFU är några exempel på sådana friskfaktorer. Uppsala studentkår har kämpat för dessa frågor under lång tid och kommer inte att ge upp förrän de blir verklighet. Vi förtjänar bättre återhämtning.
Vill du arbeta för bättre återhämtning och en sundare arbetsmiljö för studenter?
I så fall borde du engagera dig i din sektion och bli studentrepresentant. Kontaktuppgifter till sektionerna hittar du här och mer information om att vara studentrepresentanter och våra lediga uppdrag hittar du här.
I bostadsrapporten markeras 36 studieorter röda, gula eller gröna beroende på hur snabbt en student kan förvänta sig hitta en trygg bostad med rimliga villkor under höstterminen. Uppsala studentkår tar fram underlag för Uppsalaavsnittet och SFS föreslår tre åtgärder för att underlätta situationen på bostadsmarknaden.