Nyhet

Nyhet

Våra krav – Uppsala som cykelstad

Våra krav för att Uppsala ska bli landets bästa cykelstad för oss studenter.

Learn more
En text där det står Jubileum 175 år.
Nyhet

Uppsala studentkår 175 år

I år fyller Uppsala studentkår 175 år vilket firas med en rad aktiviteter 11-16 mars.

Learn more
Text som lyder: vem är din bästa lärare?
Nyhet

Pedagogiska priset 2024

Uppsala universitet delar ut pedagogiska priser för framstående insatser inom utbildning på grund- och avancerad nivå. Fem pris, på vardera 20 000 kronor, utdelas årligen under hösten.

Learn more
Alla sektionsordförande plus vice ordförande Linnea Rydén mot vit bakgrund med texten 'Mental Health Week' ovanför.
Nyhet

Mental Health Week 2023

Uppsala studentkår sammanfattar sitt arbete under Mental Health Week 2023. I inlägget hittar du de uttalanden vi publicerade samt våra åsikter om behovet av bättre återhämtning och vila för att ge förutsättningar för friskare och mer välmående studenter.

Learn more
Text där det står: Uppsala studentkår kommenterar regeringens budgetproposition för 2024
Nyhet

Uppsala studentkår kommenterar budgetpropositionen

Förra veckan presenterade regeringen sin gemensamma budget för 2024 tillsammans med Sverigedemokraterna. I följande blogginlägg berättar vi kort om budgetpropositionen och hur den påverkar oss som studenter.

Learn more
Texten SFS Bostadsrapport 2023 bredvid ett gäng tecknade byggnader
Nyhet

Bostadsrapporten 2023

Sveriges förenade studentkårer släppte nyligen sin årliga bostadsrapport som beskriver bostadssituationen för Sveriges studenter. Uppsala studentkår medverkade i att ta fram underlaget till rapporten och sammanfattar dess innehåll med fokus på Uppsala i det här blogginlägget.

Learn more
Vänster bildfält, ett paket tamponger. Höger bildfält, Universitetshuset.
Nyhet

Sammanfattning: Mensskydd på campus

Den 8:e mars 2023 lämnade Uppsala studentkår in en skrivelse till Uppsala universitet för att rekommendera ett pilotprojekt med gratis mensskydd. Det här blogginlägget sammanfattar skrivelsen, den korta debatten som följde i Upsala Nya Tidning och våra planer framåt i tiden.

Learn more
Orden "Studenter mot Putin" skrivna på en ukrainsk flagga.
Nyhet

Uttalande med anledning av årsdagen av invasion av Ukraina

Ett år har gått sen Rysslands senaste invasion av Ukraina. Uppsala studentkår skriver därför ett uttalande till stöd för det ukrainska folket, ett totalt tillbakadragande av ryska trupper och mer solidariska insatser för att förverkliga båda. Vi uppmanar även alla Uppsalas studenter att närvara vid demonstrationen på årsdagen, vilken tar plats utanför Universitetshuset vid 16:00, den 24:e februari.

Learn more
Vice ordförande Alexander vid cykelställen vid Fyrisån.
Nyhet

Cykelställen vid Fyrisån: Studentkårens röst hörs!

Uppsala studentkår har genom en serie debattinlägg kämpat för att behålla cykelställ vid Norrlands nation och utanför Campus Gamla torget. Vi har genom våra debattinlägg kunnat visa att det finns en majoritet i kommunen som håller med om att cykelställ ska prioriteras över biltrafik i centrala Uppsala. Följande blogginlägg sammanfattar rapporteringen och debatten om cykelställen längst Fyrisån i centrala Uppsala

Learn more
Nyhet

Pedagogiska priset!

Uppsala universitet delar ut pedagogiska priser för framstående insatser inom utbildning på grund- och avancerad nivå. Fem pris, på vardera 20 000 kronor, utdelas årligen i november. Ett av priserna riktas mot pedagogiska insatser inom ett speciellt prioriterat område och kallas för det fria priset. År 2023 är det prioriterade området ”Kreativ pedagogik”.

Learn more
Jonas Hassen Khemiri, vinnare av Gustaf Frödings stipendium 2020
Nyhet

Jonas Hassen Khemiri vinnare av Gustaf Frödings stipendium 2020

Vinnaren av Gustaf Frödings stipendium 2020 är författaren och dramatikern Jonas Hassen Khemiri. Gustaf Frödings stipendium är ett litteraturstipendium som delas ut vart tredje år av Uppsala studentkår. Stipendiaten utses genom en omröstning bland Uppsala studentkårs medlemmar efter att en jury har utsett tre kandidater. Utdelningsceremonin kommer ske i samband med tillkännagivandet och utdelandet av Gustaf Frödings stipendium för år 2023.

Learn more
Utbildningsminister Mats Persson. Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet
Nyhet

Uppsala studentkår debatterar cancelkultur

Idag skriver vår ordförande Anton Sánchez Sulejmani i Altinget om utbildningsminister Mats Perssons planerade utredning om cancelkultur. Vill man skapa ett universitet med högt i tak behövs ett mer nyanserat perspektiv än begrepp som "cancelkultur" tillåter. I debattartikeln uppmärksammar vi även bristen på aktiva åtgärder mot diskriminerings på svenska lärosäten som en viktig men frånvarande komponent i debatten om akademisk frihet.

Learn more
Coins on a table
Nyhet

Kostnadskrisen i media: Studentkårens röst hörs!

Få studenter lär ha missat inflationen och prisökning på matvaror som skett under 2022. Under hösten har frågan om hur inflationen drabbar studenter växt fram som en av de stora politiska frågorna och Uppsala studentkår har stått i centrum av debatten. Det här blogginlägget sammanfattar rapporteringen och debatten med fokus på Uppsala och dess studenter, från vårat första blogginlägg under början av september till den ingående medierapporteringen som tagit fart under oktober.

Learn more
Fists in the air
Nyhet

Angående händelserna i Iran

Uppsala studentkår och Doktorandnämnden vid Uppsala universitet fördömer attacken på studenterna på Sharifs tekniska universitet liksom allt statligt våld mot demonstranter i Iran.

Learn more
Nyhet

Utbildning i Uppsala universitets ekonomi för studenter

Uppsala studentkår bjuder in till utbildning om Uppsala universitets ekonomi. Utbildningen kommer primärt fokusera på att reda ut följande: Varifrån kommer pengarna? Hur fördelas pengarna inom universitetet? Vad betyder begreppen som används när budget diskuteras? Hur funkar uppdelningen mellan forskning och utbildning? Och hur hänger allt ihop?

Learn more
Två personer sitter på en bänk
Nyhet

Mental Health Week HT-22

Under veckan kan du lyssna på föreläsningar och webbinarier, delta i workshoppar och aktiviteter. Alla med syftet att informera och belysa psykisk hälsa och välmående.

Learn more