Kaffekampanjen efter tre veckor

Kaffe i en papperskopp

  Foto:

   Wow! Vilken kampanjmånad!

   Efter första veckan hade Kaffekampanjens namninsamling närmare 1500 underskrifter. Nu när tredje veckan går mot sitt slut har vi passerat 2500. Att det fanns ett utbrett missnöje med kaffepriserna på Uppsala universitet visste vi redan inför kampanjen men den uppslutning vi fått har överskridit alla förväntningar.

   En av de viktiga budskapen vi tog med oss ut på campus var att Uppsala universitet har det högsta genomsnittspriset på en kopp bryggkaffe bland jämförbara universitet. Detta fakta förvånade inte speciellt många studenter. Tvärtom var studenterna väl medvetna om att det är något fel med priserna campuscaféerna. Många sa att de avstod från att köpa kaffe på campus på grund av priserna, andra kom knatande med kallt kaffe som de släpat med sig från Pressbyrån köpt i central Uppsala.

   Så… Vad händer nu? Vad är nästa steg? Vad blir det av med alla namnunderskrifter? 

   Jomen det ska vi berätta! Nästa steg i kampanjen ser ut som följer:

   1. Fortsatt campusnärvaro – Vi är inte färdiga med besök på campus. Vi kommer bland annat att hålla vårt första Studentforum den 30:e november på Blåsenhus – ett tillfälle för studenter att prata direkt med kåren. Första tillfället kommer ta plats under första veckan i december och ha temat ‘Mitt campus’ och mer information går att hitta i vår kalender.

   2. Dialog med Uppsala universitet – Under nästa vecka ser vi fram emot att återuppta dialogen med Uppsala universitet för att titta på hur vi kan jobba för studentanpassade service och lägre priser tillsammans. Med oss har vi alla underskrifter, vilket visar hur stort missnöjet är bland studenter och hur viktig frågan är.

    Vi ser även fram mot att få ett tydligt svar från intendenterna [områdesansvariga på campus] angående den ensamrätt som campuscaféerna länge sagts åtnjuta på campus; vilken stått som en barriär för studentverksamhet som vill bjuda på eller sälja kaffe på campus. Våra samtal med aktörer inom universitetet pekar på att den här ensamrätten kanske inte är så självklar som den länge verkat.

    Uppdateringar om arbetet tillsammans med universitetet går att följa i våra sociala medier. Håll koll där för att se hur kampen för bättre kaffepriser utvecklar sig!

   3. Ställa krav på campuscaféerna – Under nästa vecka gör vi oss redo att överlämna namninsamlingen och presentera våra krav för campuscaféerna. Vi hoppas såklart att caféerna ska inse orimligheten i att Uppsalas studenter ska behöva dricka dyrare kaffe än resten av Sveriges studenter. Om caféerna är villiga att samarbeta är vi övertygade om att Uppsala universitet kan gå från sämst till bäst när det kommer till studentanpassad kaffepriser!

   Att vi överlämnar namninsamlingen till campuscaféerna betyder inte att namninsamlingen är över. Att fler namn rullar in hjälper oss visa att frågan lever. Fortsätt därför sprida namninsamlingen bland dina vänner och skriv på om du inte redan gjort det!

   Stötta kampanjen!

   Slutligen undrar du kanske vad du som redan skrivit under kan göra för att backa kampanjen. Det första du kan göra är såklart att bli medlem i kåren. Att vara medlem i kåren stärker vår förmåga att påverka universitetet och andra aktörer. En större kår är svårare att ignorera än en mindre!

   Om du skrivit under, delat namninsamlingen, redan är kårmedlem och fortfarande undrar hur du kan engagera dig i frågan har vi följande tips: Ett av de mest direkta sätten att få inflytande över universitetet är att ta ett av våra uppdrag som studentrepresentant. Som representant sitter man med när kurser och program utvärderas och utvecklas, kommer med förslag och åsikter om innehåll och utformning av utbildning, samt deltar i rekryteringsprocesser för lärare. Bland annat! Ett spännande uppdrag med direkt relevans för kaffekampanjen är att föra studenternas talan som studentrepresentant på indententurrådet – församlingen som beslutar över studiemiljöerna på Uppsala universitets olika campus. Alla studentrepresentantuppdrag är arvoderade (man blir ersatt för sin tid) och går att hitta här: länk

   Är du engagerad i en studentförening och vill att vi ska komma på besök på era event eller möten för att prata om kaffepriser är det bara att skriva så ordnar vi det.

   Woho! Nu sänker vi priserna!

   Fler inlägg

   Kaffekampanjen

   Kaffekampanjen lanseras!

   Kaffe på Uppsala universitet är alldeles för dyrt. Det vill vi på Uppsala studentkår ändra. För att göra det lanserar vi under november en kampanj för att demonstrera missnöjet som finns bland studenter och hur visa hur dyrt det är med kaffe på Uppsala universitet.

   Learn more