Jonas Hassen Khemiri vinnare av Gustaf Frödings stipendium 2020

Jonas Hassen Khemiri, vinnare av Gustaf Frödings stipendium 2020

Vinnaren av Gustaf Frödings stipendium 2020 är författaren och dramatikern Jonas Hassen Khemiri. Jonas debuterade 2003 med boken Ett öga rött, och har därefter följt upp debuten med ytterligare fyra romaner. Han är redan sedan tidigare mångfaldigt belönad och prisad för sitt författarskap – bland annat genom Augustpriset, vilket han vann 2015.

Gustaf Frödings stipendium är ett litteraturstipendium som delas ut vart tredje år av Uppsala studentkår. Priset har sedan det inrättades 1923 gått till en rad av Sveriges mest framstående författare – med tidigare stipendiater som Astrid Lindgren (1990), Hjalmar Söderberg (1941) och Tomas Tranströmer (1978). Stipendiaten utses genom en omröstning bland Uppsala studentkårs medlemmar efter att en jury har utsett tre kandidater.

Utdelningsceremonin kommer ske i samband med tillkännagivandet och utdelandet av Gustaf Frödings stipendium för år 2023.

Fler inlägg

Nyhet

Pedagogiska priset!

Uppsala universitet delar ut pedagogiska priser för framstående insatser inom utbildning på grund- och avancerad nivå. Fem pris, på vardera 20 000 kronor, utdelas årligen i november. Ett av priserna riktas mot pedagogiska insatser inom ett speciellt prioriterat område och kallas för det fria priset. År 2023 är det prioriterade området ”Kreativ pedagogik”.

Learn more
Utbildningsminister Mats Persson. Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet
Nyhet

Uppsala studentkår debatterar cancelkultur

Idag skriver vår ordförande Anton Sánchez Sulejmani i Altinget om utbildningsminister Mats Perssons planerade utredning om cancelkultur. Vill man skapa ett universitet med högt i tak behövs ett mer nyanserat perspektiv än begrepp som "cancelkultur" tillåter. I debattartikeln uppmärksammar vi även bristen på aktiva åtgärder mot diskriminerings på svenska lärosäten som en viktig men frånvarande komponent i debatten om akademisk frihet.

Learn more